GRATIS TOEGANG

De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen organiseert voor de derde maal een internationale kunstboekenbeurs. In haar statige ruimten in het centrum van Antwerpen bieden meer dan 70 standhouders uit België, Nederland, Duitsland en Frankrijk hun kunstboeken, kunstenaarsboeken, fotoboeken, tentoonstellings catalogi, tijdschriften en ander artistiek drukwerk aan.

De beurs richt zich niet enkel op verzamelaars van tweedehands en antiquarische publicaties maar ook op liefhebbers van hedendaagse kunstenaarsboeken. Beeldende kunstenaars en kunststudenten stellen er hun materiaal voor. Die interactie tussen oud en nieuw en de mix van antiquarisch en avant-gardistisch, geeft de Antwerp Academy Art Book Fair haar unieke profiel en maakt haar tot een must voor elke kunst- en boekenliefhebber.

Zo zag de beurs er vorig jaar uit:


TE GAST

Bij elke Antwerp Academy Art Book Fair belichten we de publicaties van een Belgisch kunstenaar die pionierswerk verrichtte op het vlak van kunstenaarsboeken. Tijdens de vorige edities kwamen Roland Van den Berghe en Werner Cuvelier aan bod. Deze keer is het de beurt aan Jacques Charlier (°1939). Deze Luikse kunstenaar is een van de pioniers van de happening in België in de context waarvan hij in 1967 het tijdschriftje Total's publiceerde. Net als andere Belgische kunstenaars raakte hij sterk onder de invloed van de Amerikaanse pop art en dat vertaalde zich in eigenzinnige uitgaven die zijn professionele werkzaamheden als technisch tekenaar aan de Provinciale Technische Dienst koppelden aan recente artistieke ontwikkelingen als de pop art en de conceptuele kunst. Charlier's publicaties nemen zowel het bureaucratische werk als het sérieux van de hedendaagse kunst op de korrel. Daarvoor bedient hij zich van de meest uiteenlopende media die in gedrukte vorm kunnen functioneren, zoals tekst, collage, fotografie, karikatuur, stripverhaal en fotoroman. Een constante is echter de humor en de zelfrelativering. In de tentoonstelling worden deze diverse aspecten van Charliers 'papieren praktijk' uitvoerig gedocumenteerd via een waaier van publicaties, daterend van 1967 tot vandaag.

Johan Pas


PRAKTISCH

De beurs vindt plaats op zaterdag 15 oktober 2016 van 10 tot 18 uur.
De toegang is gratis

Ingang langs:
Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen — Mutsaardstraat 31 — 2000 Antwerpen
De Lange Zaal — Venusstraat 34b — 2000 Antwerpen

Bereikbaarheid

Met het openbaar vervoer. De Koninklijke Academie voor Schone kunsten ligt in het centrum van Antwerpen. Met de trein spoor je best naar Antwerpen Centraal, één van de mooiste stations ter wereld. Kom je met de tram? Dan neem je best tramlijn 7 en stap je af aan de halte 'Keizerstraat'.

Met de auto. Er zijn geen parkeerplaatsen bij de Academie. Parkeren kan in de binnenstad of in verschillende parkeergarages in de buurt. Meer informatie over parkeren in Antwerpen vind je via deze link

WIN EEN BOEKENPAKKET

Binnenkort meer hierover.

DEELNEMERS

BELGIË: Antiquariaat Alex Winnepenninckx-Annemie Leenknegt-ARP2 Publishing-Atelier Lachaert Dhanis-Boekbinderij Camps-Bries Publisher-Bruno Baeckelandt-Chris De Blezer/Chrismy-Chris Meulemans-Collectiv National-CURIOUS/Nico Dockx-CURVE & Antiques/PAPERFREAKS-De Blinde Reiziger/The Blind Traveler-De Slegte Antwerpen Wapper-Demian Books-Dennis Van Mol-Eddy Ausloos-Ergopers-Equinoxe-Erik Tonen Books-Frank De Raeymaecker-Frank Heirman-Freddy Robberecht-GAGARIN-Galerie S&S-Gerd Segers/REVOLVER-Arts&Books Gallery Draulans-Harry Lanting-Indekeuken/Chez Rosi-Librairie Intermede-Irina Popova-Geirmunder Klein-Harten 10-Jan Vandemoortele Photobooks-Jeff Van Der Auwera-Jef Van Eynde-Juliane Noll/Sint Lukas Antwerpen-Koninklijke Academie Van Antwerpen-Librairie L’ABAC-Laurent Bouchat/Livres d’Art XXe siècle-ANTI-Quariaat Leon Lemahieu--Lode Geens-Luc Fierens-Luc Vloebergh-Ludion-MER Paper Kunsthalle-OOGST Magazine-Pampiere Werelt-Plantin Instituut voor Typografie-RICHARD&BOOKS-Tique-trampoline-Philippe Callens-Willy De Quidt NEDERLAND: DIABP-Antiquariaat Berger&De Vries/Groningen-Antiquariaat Digitalis AKD-Art/Groningen-Antiquariaat Laarmans/Goes-JOOT Just Out Of Time/Amsterdam-Antiquariaat Leest/Den Haag-Luïscius Books/’s Hertogenbosch-Max Silverenberg/Eindhoven-ONOMATOPEE/Eindhoven-Antiquariaat Tofino/Voorburg-Antiquariaat Paul Nederpel/Den Haag-Art Kitchen/Amsterdam-Exalto in boeken/Amsterdam FRANKRIJK: Solstices Rare Books/Paris DUITSLAND: MALENKI-Katrin Kamrau/Bielefeld-Antiquariaat Walter Markov/Bonn-Rotes Antiquariat und Galerie Bartsch/Berlin-Schülke Fine Books/Köln-Antiquariat Querido/Düsseldorf VERENIGD KONINKRIJK: Occasional Papers&Objectif Exhibitions/London-...

Met de steun van www.booksinbelgium.be.